Jan Erik Rasmussen - Vininformation

Blinis af boghvedemel - med tilbehør




Blinis - små pandekager med boghvedemel - er meget populære både til forretter og til eftermiddagskaffen, og børn elsker dem. Selve pandekagen har en rigtig god smag og samtidig er størrelsen meget håndterbar - man kommer hurtigt i gang med den næste!

Blinis er madpandekager med meget lidt sukker og passer derfor fint sammen med en lang række tilbehør - fra fisk til kød og svampe. På en kølig efterårsdag efter en gåtur i skoven, er de dog også perfekte med lynghonning eller sommerens hjemmesyltede bær. Den rustikke smag kommer fra boghvedemelet og her må man ikke gå på kompromis, hvis man vil have den "rigtige" smag.

Opskriften herunder har vi brugt i familien siden 70'erne med meget få ændringer. Dejen rækker til ca 40 pandekager med en diameter på 9 cm. Dejen blandes i to omgange.

1. omgang:

250 gr boghvedemel
12 gr gær
2 1/2 dl mælk
2 1/2 dl lunkent vand

Rør det hele godt sammen med en håndmixer og lad dejen hæve 1 time.

2. omgang:

125 gr hvedemel
1 1/4 dl piskefløde
3 æg
75 gr smeltet smør
1/2 tsk sukker
1/4 tsk salt

Rør det hele godt sammen og lad dejen hæve yderligere 1/2 time.

Dejen skal være som tynd grød. Blinis bages i smør på en blinispande og må godt være lidt tykke. Hæld evt. dejen op i en sprøjteflaske - så er der mere styr på den under bagningen.



Standardtilbehøret til blinis er normalt strimler af ferskrøget laks, kaviar, rejer, finthakket skalotteløg, citroner, kogte æg, tomater, rød peberfrugt og kold cremefraiche. Men prøv også tilbehøret her under:


Rygeostcreme med røget laks



Lav cremen af følgende:

125 gr røget laks i et stykke (udskåret i passende strimler og ikke for tynde)
200 gr økologisk rygeost, fx fra Løgismose
200 gr cremefraiche, Thise 18%
1 spsk fintrevet peberrod
100 gr courgette, skrællet og skåret i små fine tern
4 spsk finthakket dild
en anelse peber

Rør cremen sammen og læg en skefuld på hver blinis. Denne portion rækker til ca 12 - 15 blinis. Pynt med lakse- eller ørredrogn og dildkviste. Hvis rygeostesmagen er for kraftig, kan der justeres på forholdet mellem rygeost og cremefraiche.


Mørbrad bagt i Fennikel Spice Rub






Den afpudsede mørbrad rulles i Fennikel Spice Rub og brunes i olie på en pande på alle sider.
(Se min opskrift på Fennikel Spice Rub øverst under "Opskrifter / Flere opskrifter i PDF-format")
Bages midt i alm. ovn (ikke varmluft) i ca 20 min. ved 175 gr. Bagetiden afhænger af mørbradens tykkelse. Lad mørbraden hvile 10 min inden udskæring.




Fremgangsmåde:

Smør de lune blinis med et tyndt lag friskost, fx Philadelphia naturel, og læg tynde skiver mørbrad ovenpå. Dernæst lidt mangochutney og til sidst purløg.

Man kan sagtens lave en god mangochutney selv, og ellers kan den købes hos en af de mange specialkøbmænd i byen.
(Se min opskrift på Mango/Tranebær Chutney øverst under "Opskrifter / Flere opskrifter i PDF-format").





 
Blinispander




Der er ret mange blinispander i handelen. Efter min mening er støbejernspander de bedste, og de står bedre fast på komfuret end de lette teflonpander. De er lidt dyre, men de holder hele livet - mindst.

Jeg bruger pander af mærket "Skeppshult" der bager fire blinis á 9 cm af gangen.

Bruger man to pander, kommer man også hurtigere ud af køkkenet!




Vinforslag

Hvis man spiser blinis med standard tilbehøret - laks, rejer, rå løg, citron m.m. - vil jeg anbefale en Alsace med god syre.
Fx en Riesling som kan matche de kraftigt smagende ingredienser.



Riesling Réserve
fra Trimbach
forhandles af
Sigurd Müller Vinhandel



Til blinis med rygeostcreme vil jeg vælge en vin med afdæmpet frugtsyre, pga. rygeostens markante smag.
En Mâcon-Villages vil være et godt valg.



Mâcon-Villages
fra Les Héritiers du Comte Lafon
forhandles af
Løgismose Vin









© 2014 Jan Erik Rasmussen - contact: jan@janras.dk