Jan Erik Rasmussen - Vininformation

E. Guigal, Ampuis



Philippe, Bernadette og Marcel Guigal. Marcel regnes af mange for at være den absolut bedste vinmager i Rhone-dalen - © E. Guigal




Det smukke nyrestaurerede Chateau d´Ampuis - © E. Guigal




Et udvalg af dejlige vine fra Guigal


Domaine Guigal blev grundlagt i 1946 af Etienne Guigal i den gamle landsby Ampuis - hjemsted for de store Cote Rotie vine. På de over 2400 år gamle vinmarker kan man stadig se de karakteristiske smalle terrassevægge, som stammer fra den romerske periode. Etienne Guigal kom til regionen i 1923, som 14-årig. Han producerede over 67 årgange, og blev i starten af hans karriere ansat hos Vidal-Fleury.

På trods af sin unge alder måtte Marcel Guigal i 1961 efterfølge sin far, da denne blev ramt af sygdom. Marcels hårde arbejde og udholdenhed gjorde det muligt for familien, at købe Vidal-Fleury ud i 1984. Firmaet kører dog stadig videre under sit eget navn, og er økonomisk uafhængig. I 2000 købte familien Guigal Jean-Louis Grippats ejendomme i Saint-Joseph og Hermitage og ligeledes Domaine de Vallouits i Cote-Rotie, Hermitage, Saint-Joseph og Crozes-Hermitage.

I kældrene på Guigals ejendom i Ampuis, bliver vinene fra de nordlige Rhone-appellationer fremstillet og lagret. Det er appellationerne Cote Rotie, Condrieu, Hermitage, Saint-Joseph og Crozes-Hermitage. De store appellationer fra det sydlige Rhone Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Tavel og Cotes du Rhone bliver også lagret i Ampuis' kælder.

I dag er det Philippe Guigal, uddannet ønolog, der som tredje generation skal fortsætte familiens bestræbelser på at skabe de bedste vine fra Rhone-dalen. Bernadette, Marcel og Philippe arbejder tæt sammen om videreudviklingen af det familieejede domaine. Familien Guigals hovedsæde er anbragt på Chateau d'Ampuis mens kontorer og kældre ligger i den gamle landsby.

Chateau d'Ampuis var oprindelig en gammel borg, men blev i 1600-tallet ombygget til et renæssanceslot. Dette imponerende hovedsæde, som i dag er klassificeret som historisk monument, blev med kærlig hånd restaureret af Guigal-familien i 1995, og har siden stået som en juwel i området.



Guigal's absolutte topserie fra Cote Rotie:
La Turque, La Landonne og La Mouline


Markerne
Guigal-familien ejer vinmarker i Condrieu, Cote Rotie, Saint-Joseph og Hermitage, der med hæderkronede parceller producerer vine som "La Doriane" i Condrieu, de eftertragtede vine fra Cote Rotie "La Mouline", "La Turque" og "La Landonne", Cote Rotie "Chateau d'Ampuis", Hermitage "Ex-Voto", som alle kun produceres i de bedste årgange og Saint-Joseph "Lieu-Dit Saint-Joseph" i rød og hvid, så vel som den berømte røde Saint-Joseph "Vignes de l'Hospice".

Vinfremstillingen udøves med stor respekt for omgivelserne. Naturlige metoder i bekæmpelsen af parasitter og sygdomme sikrer, at druer dyrket på domainets vinmarker fuldt ud udtrykker kompleksiteten af de mest betydningsfulde områder i Condrieu og Cote Rotie. Takket være en omhyggelig selektering af druerne og meget høje kvalitetskrav under vinfremstillingen, er Guigals vine fra Condrieu og Cote Rotie Brune og Blonde blevet flagskibe for disse to prestigefyldte appellationer.

Vinmarkerne i Cote Rotie dækker omkring 215 hektarer deriblandt skråningerne Cote Brune og Cote Blonde. Markerne går ca 2400 år tilbage, og blev i sin tid beplantet af romerne. Cote Brune, udelukkende tilplantet med Syrah-stokke, er let genkendelig pga. den kraftige vegetation. Cote Blonde har større lethed pga. indholdet af Viognier-stokke, der bruges som rafinement i Syrah-vinene.

Condrieu appellationen dækker ca. 100 hektarer, og er udelukkende beplantet med Viognier-druen. La Doriane er en af perlerne i denne appellation.

På det berømte Hermitage-bjerg bliver der i de gode årgange produceret "Ex-Voto" i rød og hvid. Druerne fra udvalgte parceller håndplukkes og blandes til magiske store vine.

I Saint-Joseph appellationen, hvor hovedparten af vinmarkerne tidligere tilhørte Domaine Jean-Louis Grippat, ejer Guigal bl.a. området Lieu-Dit Saint-Joseph, der hovedsageligt er beplantet med gamle vinstokke, som producerer klassiske røde og hvide vine. Derudover fremstilles også Saint-Joseph "Vignes de l'Hospice" som dyrkes på en unik granitskråning oven over byen Tournon. Denne værdifulde vinmark producerer kostbar og sjælden naktar.

Domaine Guigal råder sammenlagt over mere end 45 hektarer vinmarker.

Vintønderne
Domaine Guigal bestemte sig i sommeren 2003 for at udvide sit kendskab til vin og dets omgivelser ved at starte et nyt eventyr - et bødkeri til fremstilling af vintønder. Dette nedarvede håndværk gav domainet mulighed for at mestre endnu en teknik i charmerende historiske omgivelser.

Inden for Chateau d'Ampuis mure, i gamle bygninger fra 1500- og 1600-tallet, samler og rister bødkeren traditionelle tønder bestemt for at modne store Rhone-vine. En bødker arbejder fuldtids i bødkeriet, hvor han fremstiller 3 tønder om dagen for at efterkomme kravet om 500 nye tønder om året.

Guigals lagerkældre indeholder ca. 4000 tønder.


Læs mere her: www.guigal.com




© 2015 Jan Erik Rasmussen - contact: jan@janras.dk