Jan Erik Rasmussen Vin- og Spiritusinformation

Louis Jadot Bourgogne Smagning 23-10-2015 - Kjær & Sommerfeldt
Magnus fra Kjær & Sommerfeldt (K&S) indledte smagningen med en gennemgang af områder og druer i Bourgogne, og vi fik placeret de enkelte områder i den rigtige rækkefølge under hinanden.
Øverst Côte de Nuits (Gevry-Chambertin) derunder Côte de Beaune (Corton, Pommard, Beaune 1. Cru, Beaune-Village og Santenay) og længst mod syd Mâconnais (Pouilly-Fuissé).

De altdominerende druer i Bourgogne er den hvide Chardonnay og den røde Pinot Noir. Mens Chardonnay er temmelig robust og nem at omgås, er det lige modsat med Pinot Noir. Den tyndskallede Pinot Noir er meget følsom overfor vind og vejr og tåler dårligt hede og fugt. En haglbyge kan let rasere en stor del af en høst. Desuden er druen svær at vinificere og den kræver stor ekspertise af vinmageren. Men i hænderne på den rette person og under de rette klimatiske forhold, yder druen noget af det mest eftertragtede for vinelskere verden over.

Jordbundsforholdene spiller også en meget afgørende rolle i Bourgogne. I nord domineres alle de bedste områder af kalk og kridt, mens de mod syd (Mâconnais) er mere sandede og lerede. Men selv indenfor den enkelte mark kan der være store variationer og da der oftest er flere ejere om samme mark, som vinificerer på hver deres måde, giver det mange forskellige udtryk i vinene.



Den bedste af aftenens hvide vine: Santenay "Clos De Malte"

Maison Louis Jadot er en af Bourgognes mest velansete vinproducenter og besidder 150 hektar vinmarker i Bourgogne. Vinene kommer fra tre forskellige huse: Domaine Louis Jadot i Beaune, Chateau des Jacques i Beaujolais og Domanine J.A. Ferret i Fuissé.

Magnus kommenterede løbende de enkelte vine, efterhånden som han skænkede dem op, og der var god tid til at stille spørgsmål. Aftenen bød på flere dejlige vine.

Det er dog smageholdets opfattelse, at den megen "hype" der er og har været omkring Bourgognevine, har bragt priserne op i et leje, hvor de ikke altid afspejler, det som er i glasset.

Vinene gives point efter en skala fra 0-5, hvor 5 er højest. Der kan også gives ½ point.

Vin nr. Producent/Type Point Smagsnote  

1 Louis Jadot
Cote-de-Beaune-Villages
2012
Pris kr. 209,-
Point 3 Let vin med duft og smag af lyse bær. Frisk og ligefrem. Ren smag. Meget frugtsyre.
Kjær & Sommerfeldt (K&S): Bør drikkes ung - inden for 3-4 år.
Klar lys rødbrun farve.
 
2 Louis Jadot
Pouilly-Fuissé
2012
Pris kr. 269,-
Point 3 Meget indbydende duft. Lidt bitterhed fra drueskallerne, men også lidt sødme. Let og frisk i smagen. God syre. Lidt kort i afslutningen.
Klar strågul farve.
 
3 Louis Jadot
Santenay
Clos de Malte Blanc
2012
Pris kr. 299,-
Point 4 Lækker parfumeret duft med krydrede fadnoter og lidt kanel. God druesmag. Fyldig og med lang eftersmag.
K&S: 12 mdr. fadlagring.
Klar strågul farve.
 
4 Louis Jadot
Beaune 1. Cru
Clos des Ursules
2008
Pris kr. 489,-
Point 4 En lidt "fedladen" duft med bl.a. lidt animalsk og krydderi. En indtagende og meget harmonisk vin, men lidt kort i afslutningen.
K&S angav, det var en lidt svag årgang, men den var rigtig god lige nu.
Klar lys rødbrun farve.
 
5 Louis Jadot
Pommard
2011
Pris kr. 395,-
Point 3,5 Giver ikke så meget i duften men mere i smagen. Powerful og med god garvesyre. Virker på nuværende tidspunkt lidt umoden og tillukket.
Klar rødbrun farve.
 
6 Louis Jadot
Gevry-Chambertin
2012
Pris kr. 429,-
Point 4,5 Rafineret let duft af kirsebær, lette krydderier og lidt floralt. En intens smag af lyse bær. Velafballanceret og meget lækker og imødekommende - med lang eftersmag.
K&S: ca. 15 mdr. fadlagring og 10-15 års lagringspotentiale.
Klar lys rødbrun farve.
 
7 Louis Jadot
Corton
Grand Cru Pougets
2007
Pris kr. 615,-
Point 5 Kompleks men meget lækker duft. Masser af bær, krydderier og fadnoter. Fyldig og lækker vin, med en bred og varieret smagspalette og med lang eftersmag. En topvin og helt klart aftenens bedste!
Klar mørk rødbrun farve.
 
En smagning på et pænt niveau.
Tak til Kjær & Sommerfeldt for en velgennemført smagning med perfekt temperede vine.

Kasper Rye Petersen
Jan Erik Rasmussen


© 2015 Jan Erik Rasmussen - contact: jan@janras.dk