Jan Erik Rasmussen - Vininformation

Chateau de Saint Cosme, Gigondas



Louis Barruol med sin vin - © 2006 Chemin des Vins




Lækkerier fra Saint Cosme


Den gamle og maleriske by Gigondas ligger lige op ad Dentelles de Montmirail - en stejl bjergside domineret af dramatisk formede limstenslag. Chateau de Saint Cosme ligger lige uden for byen og har tilhørt familien Barruol siden 1490 - et spænd over 14 generationer. Ejendommen kan dateres tilbage til romertiden - bevist ved et perfekt bevaret Gallo-Romansk gæringskar hugget ud i klippen og et stort antal potteskår og andre arkæologiske ting der jævnligt dukker frem, når vinmarkerne forarbejdes.

Den unge og talentfulde Louis Barruol overtog ejendommen, og dermed ledelsen og ansvaret for vinificering og marker, efter sin far i 1992. På det tidspunkt producerede man kun selv ganske lidt vin, og solgte de fleste af druerne videre.

Louis er uddannet ønolog med praktisk erfaring fra flere års arbejde i Rhone og udlandet. Han fornyede arbejdsmetoder og vinmarker fuldstændigt og der skete et øjeblikkeligt kvalitetsløft, der har gjort hans vine til nogle af de mest efterspurgte.

Chateau de Saint Cosme råder over 15 hektar gamle vinstokke rundt om på ejendommen i Gigondas. Vinstokkenes gennemsnitsalder er ca 60 år og udbytter meget lavt. Jordbundsforholdene er meget geologisk varierende og mikroklimaet er køligt og sent modnende.

Vinfremstillingen på Saint Cosme er meget simpel men meget krævende. En omhyggelig udvælgelse af fejlfri modne druer sker på sorteringsbordet. Efter en lang gæring og efterfølgende maceration udsættes næsten alle vine for lagring på egetræ, på en måde så egetræet aldrig bliver for dominerende i vinen. Der bruges ingen former for kunstig gær under gæringen.

En lille produktion tillader en samvittighedsfuld personlig pleje og opmærksomhed under gæring, lagring og tapning. Det er Louis Barruol´s lidenskab for kvalitet, der klart skinner igennem i den balance, harmoni, kompleksitet og saftige frugtkarakter som er i hans vine.



En ældre Gigondas etiket øverst -
og en ny udgave nederst


Cuvee Valbelle
Det var hans "Gigondas", der for alvor rettede alles blik mod det lille domaine. Især hans "Gigondas Cuvee Valbelle", som kun produceres i de allerbedste årgange, er en af Rhone-dalens mest efterspurgte vine. Druerne stammer fra de bedste parceller på ejendommen. Vinen blandes af ca 80% Grenache, fra vinstokke helt op mod 80 - 100 år gamle, og ca 20% Syrah. Efter 50 dages merceration hældes mosten direkte ned i fadene. Der bliver hverken brugt klaring eller filtrering. Vinen ligger 15 mdr. på fade - 50% på nye fade og 50% på 1 år gamle fade.

"Cuvee Valbelle" har fået megen ros verden over, og scorer tårnhøje point ved smagninger. Læs hvad en af de danske importører, Vinslottet i Greve, skriver i deres smagskommentar:

"Farven er klar rig ruby. Duften er rig, med en eksorbitant kompleks aromatisk næse. Ingen floskler er for store til denne vin. Floral næse, krydderier kombineret med hindbær, sort peber og lakrids. Smagen danner en næsten smertefuld koncentration, en bred vifte af krydderier, mørke bær samt bitter mørk chokolade. Eftersmagen hænger længe, næsten et minut.
Essencen af Gigondas finder man i denne vin - en ren magtdemonstration".

Negociant-produktion
Under navnet "Saint Cosme" har den initiativrige Louis skabt en negociant-produktion af vine af kvalitetsdruer opkøbt hos producenter i andre af Rhone-dalens appellationer - bl.a. Cote Rotie, Condrieu, Chateauneuf du Pape, og Cotes du Rhone.

Efter udvælgelse af de bedste jorder, har han startet et langsigtet samarbejde med producenterne, og arbejder tæt sammen med dem for at forbedre modenhed og sundhed i druerne. Han følger omhyggeligt afgrøden og fjerner dårlige og umodne druer hvor det er nødvendigt. Gæring og videre forarbejdning sker i deres kældre med den samme teknik og hengivenhed som i hans egen Gigondas.


Læs mere her: www.saintcosme.com


© 2015 Jan Erik Rasmussen - contact: jan@janras.dk